Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012


                                         - BBC -             
                     Η ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

Μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες  πόλεις ,λίγα λεπτά από την Παντάνασσα στα Νότια της Λακωνίας, αναδημιουργήθηκε ψηφιακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
 Ένα λιμάνι, σπίτια με κήπους, ρούχα απλωμένα στις αυλές, δρόμοι και πλατείες, συνθέτουν μία πόλη με στοιχεία από τον αστικό τρόπο ζωής. Μόνο που εδώ μιλάμε για την εποχή του Χαλκού!
Το Παυλοπέτρι ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία, που περιελάμβανε ένα πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο. Ανεξάρτητες και μη, οικίες μέχρι και δύο ορόφων, συνυπήρχαν με δημόσια κτίρια. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού που σύμφωνα με τα ευρήματα περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε, ή μία  από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις, λίγα λεπτά αργότερα  από Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγκαμ.
 Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βρήκαν μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης. Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.

Η πόλη της Παυλοπέτρι, υποβρύχια στα ανοικτά των ακτών της νότιας Λακωνίας στην Πελοπόννησο, στην Ελλάδα, είναι περίπου 5.000 ετών, και είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη και αρχαιολογικός χώρος. Είναι μοναδικό στο να έχουν σχεδόν πλήρες σχέδιο πόλης, όπως δρόμους, κτίρια, και οι τάφοι. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Nicholas Flemming και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από μια ομάδα αρχαιολόγων από το Cambridge. Το όνομα Παυλοπέτρι ("του Παύλου και του Πέτρου", ή "πέτρα του Παύλου") είναι το σύγχρονο όνομα για το νησάκι και την παραλία, προφανώς το όνομα των δύο χριστιανικών αγίων που εορτάζουν μαζί? Το αρχαίο όνομα ή τα ονόματα είναι άγνωστα.

Έχει τουλάχιστον 15 κτίρια, βυθισμένα  σε 3 έως 4 μέτρα (9,8 - 13 ft) από το νερό. Οι νεώτερες ανακαλύψεις για το 2009 καλύπτουν μόνο 9.000 m2 (2,2 στρέμματα).

Νωρίτερα, τα ερείπια χρονολογήθηκαν  στη Μυκηναϊκή περίοδο, 1600-1100  π.χ.. Αργότερα, μελέτες έδειξαν μια παλαιότερη ημερομηνία κατοχής που αρχίζει το αργότερο από το 2800 π.χ., οπότε περιλαμβάνει επίσης Πρώιμη Εποχή του Χαλκού Μεσομινωική και μεταβατικά υλικά.

Έως  τώρα πίστευαν ότι η πόλη βυθίστηκε γύρω στο 1000 π.χ.. Η περιοχή δεν κατάφερε να αναδυθεί, οπότε ούτε ενσωματωμένο πάνω ούτε διαταράσσεται από τη γεωργία.

Η πόλη είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια. Η περιοχή βρίσκεται υπό απειλή ζημίας από σκάφη που σύρουν  ή ρίχνουν τις  άγκυρες, καθώς και από τους τουρίστες και τους κυνηγούς σουβενίρ.

Η επιτόπια έρευνα του 2009  ήθελε  σε μεγάλο βαθμό  να χαρτογραφήσει την περιοχή. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη ψηφιακά .Αν και ελαττώνεται η διάταξη με την πάροδο των αιώνων,  ερεύνησαν και τις τρεις διαστάσεις. Οι Τεχνικές χαρτογράφησης με το  Sonar ,  και γενικά όλες οι δραστηριότητες των ερευνών τους,  έτυχαν βοήθειας από τοπικές και στρατιωτικές οργανώσεις.

Τον Οκτώβριο του 2009, είχαν προγραμματιστεί  τέσσερις συναντήσεις  για επιτόπια έρευνα , και πάντα  σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ως ένα κοινό έργο. Οι συναντήσεις είχαν να  κάνουν με  ανασκαφές.
 Επίσης,  μαζί με τους αρχαιολόγους (από το Πανεπιστήμιο του Nottingham) εργάζεται και  μια ομάδα από το Αυστραλιανό Κέντρο  του τομέα της Ρομποτικής, οι οποίοι έχουν ως στόχο να κάνουν λήψη σε   υποβρύχιους αρχαιολογικούς χώρους  στον 21ο αιώνα                            Το μοναδικό  αυτό ρομπότ, έχει  προσαρμοστεί ειδικά   για να ερευνήσουν την περιοχή με διάφορους τρόπους.
 Ένα από τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν  η απόδειξη, ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας (καθώς βρέθηκαν στην περιοχή   πολλά υφαντικά βάρη). Επίσης, πολλές μεγάλες γλάστρες pitharis  (από την Κρήτη)  έχουν ανασκαφεί αναφέροντας έτσι   ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι.


1 σχόλιο:

  1. To Παυλοπέτρι Ελαφονήσου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λακωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή